Selasa, 1 September 2009

PINTAR HANAF2: renungan di ambang ramadhan

Alhamdulillah..kita masih lagi dipanjangkan oleh Allah usia kita di bulan barokah ini. bagaimana puasa kita? tarawikh kita? qiyam kita dan amalan2 sunat yang lain??? sama2lah kita muhasabah diri sepanjang berada di bulan Ramadhan ini..

saya rasa msih belum terlewat untuk sy berkongsi lagi artikel di pintar hanafi 2 yg mana masih lagi dalam konteks keberkatan Ramadhan ini.

Diriwayatkan oleh Ibnu Khuzaimah dari Salman Radhiallahu'anhu, katanya:

Rasulullah saw berkhutbah di hadapan kami pada hari terakhir daripada bulan Sya'ban. baginda bersabda:
" wahai manusia, sesungguhnya kamu dinaungi oleh bulan yang BESAR lagi penuh KEBERKATAN, iaitu bulan yang didalamnya ada SATU malam yang lebih baik dari SERIBU bulan; bulan yang Allah telah menjadikan PUASANYA satu fardhu dan QIYAM di malam harinya suatu tatawwu'(sunat). barang siapa mendekatkan dirinya kepada Allah dengan suatu pekerjaan kebaikkan didalamnya, samalah dia dengan org yg menunaikan suatu fardhu di bulan yang lain. dan barang siapa yang menunaikan SATU fardhu di dalam bulan Ramadhan maka samalah dia dengan org yg mengerjakan 70 FARDHU di bulan yg lain. Ramadhan itu adalah BULAN SABAR, sedang sabar itu pahalanya adalah syurga. Ramadhan itu adalah bulan memberikan pertolongan dan bulan Allah memberi rezeki kepada mukmin didalamnya. barangsiapa memberi makanan berbuka didalamnya kepada seseorang yang berpuasa, adalah yg demikian itu merupakan pengampunan bagi dosanya dan kemerdekaan dari api neraka. org yg memberikan makanan berbuka puasa, baginya pahala seperti pahala org yg mengerjakn puasa itu, tanpa dikurangkan sedikitpun."

Subhanallah...3x

Sahabat, menyentuh ttg qiyam, mmg bukan senang untuk kita bangun di tgh2 mlm. namun di bulan barokah ini, sahabat, sy seru dr sendiri dan sahabat, kejarlah, ambilh kesempatan di bulan ini untuk qiyam. Paling tidak, waktu sahur, sebelum subuh, solatlah sunat tahajjud, hanya dua rokaat.. apalah sangat 2 rokaat, tidak sampai 15 minutes pun. jom kiter cuber sahur nanti..=) betapa Allah berbangga dengan hambanya yg bangun qiyam ini.. INSYAALLAH..

sedikit peringatan di sini, untuk sy juga sahabat, sahur sunat dilewatkan dan kalau boleh tunggulah sehingga solat subuh kalau nk tidur pun selepas itu, agar subuh kita tidak terlajak hingga pukul 7.00 pagi. bak kater org "subuh gajah". jgn sengaja lewatkan solat...( al-ma'un: 4-5). INSYAALLAH kalau niat kita baik..Allah akan tunjukkan jalan..amin..

setakat ini sahaja..
sebarang comment, cdngn, pembetulan amat sy alu2kan..
salam

contunue... PINTAR HANAFI 3( insyaAllah)

post by: asrar_insan


Tiada ulasan:

Catat Ulasan